Besöket på Allmogegårdens småbrukarutbildning

Klicka på bilderna nedan för att förstora dem.

Besöket på Allmogegårdens småbrukarutbildning 5/5 2017

Dagen började med att göken gol och anmälde sin ankomst. Vi träffades enligt överenskommen tid, vid Allmogegården, en grupp på 10 pers. Vi mottogs av värdparet Maria o Bengt samt eleverna ,11 st, med kaffe och blåbärskaka.

Bengt o Maria började med att berätta om gården. Den är på 49 ha och de köpte den på 80-talet. Då var det mesta igenplanterat med granskog. År 2000 började de arbetet med att återställa markerna som de var på 50-talet. Återskapa beten,7ha, och slåtteräng,2ha.

Ett tag hade de volontärer, 600 st på 4 år. Sen tänkte de att det skulle vara bättre om de stannade längre tid och funderade då på en ettårig utbildning. En fråga skickades till ett antal folkhögskolor om de var intresserade och Mullsjö Folkhögskola nappade på det.

Det finns plats för 12 st. Till kursen ,som började i mitten av januari sökte 42 pers!

Man började kursen med skogsbruket, teori och praktik blandat. Eleverna kommer i huvudsak från städer och har inte mycket erfarenhet av den här sortens arbete. De får lära sig att hantera hästar och köra med dem och sköta de andra djuren. Stängsel är en viktig del, både traditionell gärdesgård och elstängsel.

Det finns 5 hästar, 2 traktorer, 4 kor, 2 stutar, 4 kalvar, 20 får,2 suggor, 1 galt, ankor, höns, kycklingar och kaniner.

Kursen inriktar sig på självhushållning och en hållbar livsstil. Man lär sig odla, mala mjöl, baka, mjölka, ysta, koka mesost, kärna smör, bereda ull, spinna, slakta. Ett slakteri håller på att byggas.

Det finns ett sågverk där man lär sig såga virke till byggandet. Man eldar med ved förstås och en stor, med omsorg staplad vedflo pryder backen. Tänk att få höra en ungdom stolt berätta att de har kyvit allt med yxa.

Eleverna har ansvarsområden 2 veckor i taget, sen skiftar man. Bondparet är mycket kunniga och vill lära ut ett kretslopptänk som är hållbart.

Det man köper är kaffe, salt och kryddor.

Eleverna tar hand om oss i 2 grupper och visar och berättar. Grisarna får böka gärdet, sen sår man midsommarråg. Den slås till hö som man hässjar. Efter det betas den ner ordentligt. Året därpå breder den ut sig och blir lång och tröskas. Om den lägger sig vid regn, så reser den sig igen.

Man har också lövtäkt, hamlar askar vart 3e år till foder.

Det är många hus och mycket redskap, flera bäddar med uppdrivning av nyttoträd, för framtiden. Täckodlingar med bla fårull som täckmaterial.

Här pratar ungdomarna om att man fagat hagarna och när vi går rundvandringen och måste gå lite på vallen så kunde man höra; gå i kanten så vi inte förstör gräset!

Vi förstår att här får man lära sig varsamhet och kärleken till torvan. Det är som ljuv musik i våra öron.

Eva Nordh Furenhed