Årsmöte 2013 med Peter Borring

Klicka på bilderna nedan för att förstora dem.

Så har det varit årsmöte igen i Törnevalla församlingshem. Efter det sedvanliga kaffedrickandet, så fick vår inbjudne gäst, Peter Borring ordet
(regionschef i LRF). Han pratade om energipolitiken och matpolitiken.

När det gäller energin menade han att det är viktigt att förenkla reglerna för nettobetalning i småskalig elproduktion. Det blir fler och fler som vill leverera el från solfångare.

Just nu är den sk hästköttskandalen aktuell. Det, menade Borring, är en naturlig följd av att folk köper den billigaste maten. Det bäddar för att man letar upp billig råvara och och kör med falsk varudeklaration. Att det just är hästkött är väl inte det värsta, utan det är falskdeklarerat innehåll.

Så det handlar om att köpa svenska livsmedel. Det är viktigare än att det är ekologiskt, tyckte Borring. Han var också kritisk till mängden av affärskedjornas egna märken. Det blir svårt att hålla reda på.

En sorts märkning som folk mest känner till, menade han, är de röda extraprislapparna. Vi äter mer och betalar mindre än förut.
50% av köttet (importerat) är olagligt framställt, enligt våra djurskyddskrav.
Därför är det billigare.

Borring menade att all mat i kommunala inrättningar borde vara svensk, och det tycker nog alla. Men ändå är det inte så. Det beror på att politikerna överlåtit upphandlingarna på tjänstemännen. LRF hade gjort en undersökning och frågat sådana om vad som kunde föranleda undantag från att köpa svensk närproducerad mat. Det visade sig att det fanns en mängd undantag. Troligen också priset.

När det gäller köttproduktionens miljöbelastande aspekter, så är det t.ex mycket värre att köpa argentiskt kött än svenskt.En annan sak i sammanhanget är att konsumtionen av godis är i stort sett lika miljöbelastande som kött. Hur ofta får man höra det?

Borring kritiserade också att man inte informerar om det svenska mervärdet i produkterna. Hur många vet t.ex att mjölkpaket med den röda Arla-kossan på innehåller endast svensk mjölk, medan ett paket med klövermärket på kan innehålla mjölk från alla möjliga håll?

Sverige har varit flata när det gäller EU, tyckte Borring. Finland var mycket bättre på att förhandla till sig undantag vid sitt inträde. Det vi ser som lägsta krav, tar andra länder som rekommendation!
I vargfrågan tyckte han att vargen kan få finnas i den mängd som är hanterbart. Det reglerar sig på så sätt att blir det för mycket så tar folk saken i egna händer.
Peter Borring gjorde ett energiskt och kunnigt intryck. Sådana behövs det fler av.

Därefter fick Karl-Emil Ottosson ordet. Han hade med sig en del tidningsklipp om vargangrepp på får som förekommit sista tiden. Han har själv haft vargbesök och en bekant utanför Valdemarsvik har förlorat 13 får.
Karl-Emil hade varit hos någon i Värmland som hade fyra tackor inhägnade med 5-trådigt elstängsel. Vargen har tydligen lärt sig att när man är i luften så får man ingen stöt. Den hade gjort ett flyghopp in mellan trådarna och bitit ihjäl tre tackor. Den fjärde blev så rädd att hon trasslade in sig i elstängslet och dog av stötarna.

Karl-Emil förespråkar ett vargfritt Sverige och så gör Förbundet Sveriges Småbrukare.

Protokollet från själva årsmötesförhandlingarna kan läsas på "protokoll".

Eva Nordh Furenhed hemsidesansvarig