Småbrukardagen i Långserum 2011

Klicka på bilderna nedan för att förstora dem.

Så har vi åter, i Östergötland, ordnat ännu en småbrukardag. Den löpte av stapeln hemma hos mig i den oskiftade kulturbyn. Vädret blev vackert och folk strömmade till, liksom de olika försäljarna.
Så kunde man på lagårdsplan och runtom finna två loppis, ostkakor, rökt sik och abborrfiléer, rökt skinka och lax, bröd hantverk, trätofflor, äppelmust och solpaneler. Scenen bestod av en stor flakvagn för häst, där ljudanläggningen var uppriggad. Det fungerade perfekt för vår fina presentatör Håkan Thornell som bl.a. gjorde trevliga intervjuer med Birger från Stora Kinäs, som spelade munspel med bravur och Eva från Östra Ryd, som sjöng och spelade durspel tillsammans med Anders Thörnquist på fiol. Den finaste gärdesgård jag hittills sett, byggdes av Ragnarsson & co från Boxholm, där alla gående från parkeringen passerade. Smederna Bolle och Arne från Falerum smidde krokar med hjälp av en fältässja.

Det gick åt mycket kaffe med hembakat bröd, och varmkorv, i solskenet på gräsmattan framför gamla huset (byggt ca 1780). Där fanns även småbrukarnas tält, livligt besökt samt ytterligare stånd med broderier, grönsaker, saft o marmelad. På parkeringsplatsen syntes Ragge Holm köra gräsklippare med fjordhäst. Min fjordhäst stod för ponnyridning utanför vårt bostadshus. Plöjning med veterantraktor och skattjakt för barn fick vi tyvärr avstå från detta år, men vi kommer nog igen.

Kl. 13.00 påannonserades Lars-Håkan Halldin, som höll ett inspirerat tal om landsbygdens framtid och ställning för en intresserad publik. Han ringade nog in de flesta problemen, men också en framtid för småbrukare.

Efterintervjuer har visat att såväl besökare, som försäljare, var mycket nöjda och själva fick vi en fin dag med många nya och gamla bekanta. Vi kommer igen den 1/9 2012. Anteckna redan nu i almanackan!

Stefan Thorslund