Skåneresan

Klicka på bilderna nedan för att förstora dem.

På väg 3 st foton.
12 st från Flinga biogas.
7 foton från Söderåsens nationalpark.
9 st från familjen Linde, Bränneslätt.
6 bilder från Göte Isaksson.

Östergötlands Småbrukarförenings 2-dagarsresa till Skåne och Halland 21-22 maj 2011.


11 personer hade hörsammat vår inbjudan till resa till Skåne och Halland, varav endast en utanför Östergötland.

Resan startade med samåkning för Söderköpingssällskapet till Linköping där Stefan och Lars hämtades i förhyrd buss för 9 personer. Nästa anhalt blev Jönköping. Där gjorde vi kaffepaus och Göte från Fritsla anslöt liksom fick vi följebil med Rolf och Siv från Ödeshög, 3 olika chaufförer växlade sedan under hela resan och körde säkert och lagom fort genom det vackra försommar-Sverige.

Målet bildningsmässigt Flinga Biogas AB i Tollarp nåddes närmast exakt den tid som planerat kl 14.00. Där tog Fredrik Lundberg emot och vi fick en fullödig teknisk beskrivning av hur man tillverkas småskalig biogas och en beskrivning av den prototyp Flinga Biogas utvecklat. Start för Flingas projekt var 2008 och man har till dags dato sålt 3 st. anläggningar. Den sista försåld 2010 och sätts igång nu i juni 2011. Efter föredraget, som var mycket intressant och väl framfört, for vi ut till Fredriks gård Linnekulla och besåg prototypen. Det var inte mindre intressant. Storleken på anläggningen var gödsel efter ca 30 djur. Det räcker till att värma 5 hus. Efteråt bjöds vi på kaffe med dopp i solen och hade en trevlig pratstund. Det var inte den första eller den sista trevliga pratstunden under resan.

Åter till buss och bil och mot nattkvarter vid Skärlids Vandrarhem vid foten av Söderåsens nationalpark. det visade sig att vandrarhemmet var inrymt i Skärlids stationshus. Något tåg eller någon räls fanns dock ej mer. Så förfärligt dumt att ta bort räls nu när oljan håller på att ta slut och bensinen bara blir dyrare.

Efter inkvartering, buss och bil till utsikten från åsens topp. Den var vidunderlig, bara bokskog överallt och mitt i en ravin med bäck. Att det finns så stora bokskogar i Sverige! Det hela kan inte beskrivas utan måste ses. Senare på vandrarhemmet visade Evas moster bilder av gamla hotellet, som ej heller finns mer. De kopior vi fick se på TV:n var av bilder från glasplåtar och var så fina och vackra.

Kvällen försvann vidare med knytkalassupé. Efter denna innehållsrika dag var nog de flesta rätt trötta. Det blev sängen och frukost annonserades till kl 08.00 nästa morgon, vilket vi alla klarade. Efter packning och städning uppsittning för nästa mål, familjen Linde, Bränneslätt utanför Båstad på Hallandsåsen. Vi anlände dit kl 11. John Erik Linde tog emot tillsammans med hustru Carina. Han berättade om detta fantastiska eko-jordbruk som vi kunde se runt om oss. Hustrun sekunderade väl. Man hade nyligen tagit ner granskogen så nu fanns det bara bok på markerna, Skördandet av granskogen hade skett med skogsmaskiner, ej förda av familjen. "Och det såg ut därefter", avrundande John Erik. Granstockarna låg dock prydligt staplade vid hemmasågen.

Överallt kunde man se spår av hästarnas arbete i form av snörräta rader där det bara växte och växte. John Erik berättade att det tar tio år, med hästkörning, för jorden att bli återställd efter packning med traktor. Allt odlas för eget bruk. Där fanns finsk vårråg och vårvete, sorter som ger mer halm. Potatis och grönsaker. För att bekämpa kvickrot sår man havre och ärter som hässjas. Därefter blir det träda med bearbetning till mitten av augusti. De hade för närvarande 7 fjordhästar, varav ett två-dagars föl.

Gruppen började röra sig och närmast mot växthuset vari det bland annat växte vinrankor. Då kom äldste sonen Rasmus och dotter Margit, körande med parhästar och stor arbetsvagn med gummihjul fylld med sten från en nyodling. Stenarna skulle sedan läggas som underlag för en utbyggnad av en ekonomibyggnad. Där låg redan en otrolig mängd sten utbredd

Gruppen gick sedan runt ut över markerna, utom Stefan och Lars som umgicks med sonen Germund, 14 år och katten, då vi inte tittade in till djuren i ladugården. 2-3 kor handmjölkades året om. Ladugården innehöll 2 rödkullekor, 1 fjällko samt 1 som var en korsning mellan dessa raser. En liten kalv fanns också. Så småningom återkom övriga deltagare till gårdsplanen. Besöket avslutades av John Erik och hustrun med berättelse om släkt och bakgrund. Ingrid överräckte boken Svart Jord som tack för att vi fått komma och se detta fina sätt att leva och försörja sig och trivas med det och ha ett gott livsinnehåll. Ingen av makarna har något bredvid-arbete. Vi slogs alla av känslan av god familjesammanhållning och en genomtänkt livsstil med gedigna kunskaper. Det hela pekade mer framåt än bakåt. Det här var en stor upplevelse! Avsked togs och sedan var det inte långt till närmsta vägkrog. Efter lunch ställdes färden till Fritsla via Borås. Detta för att skjutsa Göte ända hem. Där väntade på verandan ett kosteligt och vackert kaffebord med bredda smörgåsar, dricka, kaffe och kakor. Det är bra med mobiltelefoner ibland när man vill fjärrdirigera sådana överraskningar. Och vilket vackert småbruk det var där också, med intakta stengärsgårdar överallt.

Efter detta startade den egentliga hemresan och vi nådde Linköping 20.30.

Nu börjar planering för nästa resa. Den här var jättebra. Vi hoppas då att fler i Sverige vill följa med. Då ordnar vi en större buss.

Stefan Thorslund & Eva Nordh Furenhed